Per Pedes

Op virtuele reis naar Romeins Tongeren

"De nieuwe virtuele stadswandeling PER PEDES neemt wandelaars mee langs een gedeelte van de belangrijkste heirbaan die de Noordzee verbond met de Rijn. Deze weg, die ook via Tongeren liep, vergemakkelijkte zowel handel als het transport van troepen en bevoorrading naar de Rijngrens. Wij kennen haar vandaag als de Via Belgica.

Het Via Belgica-project zag voor het eerst het licht in 2018 toen deze heirbaan toegankelijk werd gemaakt in Nederlands Limburg. Een jaar later stapte buurgemeente Riemst mee in het project en vroeg hiervoor een subsidie aan bij de provincie Limburg. Op voorwaarde dat ook Tongeren participeerde, keurde de provincie deze subsidie goed. Het schepencollege ging hierop in en diende in navolging van het Via Belgica-project een eigen projectvoorstel in. Zo ontstond PER PEDES.

De PER PEDES wandelapp begeleidt wandelaars interactief vanaf het toeristisch infopunt naar een vijftiental locaties in het historische Tongeren. Door 2D- en/of 3D-beelden en audiofragmenten (in vier talen) hoeft deze verre geschiedenis niet meer alleen tot de verbeelding te spreken. Zo kunnen toeristen het spectaculaire Romeinse erfgoed van Tongeren opnieuw bewonderen in een digitaal jasje met archeologische en historische informatie.

De wandeling van ongeveer 2,5 kilometer neemt wandelaars mee langs prachtige historische locaties zoals de niet meer zichtbare vierde-eeuwse stadspoort (Maastrichterstraat), Romeinse stadswoningen (Vermeulenstraat), de tempelsite, Beukenberg, het itinerarium en hypocaustum (Sint-Truiderstraat) en de Grote Markt met het verhaal over de basilica."

Nog niet genoeg gekregen van je reis naar het verleden?

Zet je tocht verder in één van onze musea!