Grote Markt

De grote markt van Tongeren was in een ver verleden al een echte hotspot. De Romeinen zijn er wel niet meer, maar de sfeer overduidelijk wel. Cafeetjes, brasserieën, restaurantjes en terrasjes gonzen van een gezellige bedrijvigheid. En wat een uitzicht! Kijk maar.

Het standbeeld van Ambiorix

De beroemste (beruchtste?) inwoner van Tongeren kreeg de meest prominente plek in de stad. Het imposante bronzen beeld van Eburonenkoning Ambiorix uit 1866 eert de memorabele overwinning op de Romeinen in 54 v.C. Niet voor niets noemde Julius Caesar de Belgen de dappersten aller Galliërs. Ambiorix poseert in Germaanse klederdracht, met een strijdbijl als weapon of choice en een drakenhelm. Zijn voeten vertrappelen de wapens van de verslagen Romeinse tegenstanders. De omheining van het standbeeld bestaat uit speren, everzwijnenhoofden en pijlen, helemaal in stijl met de Keltische tradities.

Het stadhuis van Tongeren

Vandaag schittert het vernieuwde stadhuis als nooit tevoren. Het is samen met de basiliek en Ambiorix dé blikvanger van de Grote Markt. Meer weten over dit indrukwekkend gebouw? Download hier de gratis brochure van het stadhuis.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek 

Onderweg naar Tongeren kan je haar al van ver bewonderen: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de Grote Markt. Het is dan ook een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Een bezoek buiten én binnen meer dan waard!

Wekelijkse donderdagmarkt

Op donderdag is de Grote Markt de setting voor de wekelijkse markt. Van 8 tot 13 uur is het dan gezellig kuieren tussen de kraampjes terwijl marktkramers je verleiden met artisanale en heerlijk geurende streekgerechten.