Grote Markt

De grote markt van Tongeren was in een ver verleden al een echte hotspot. De Romeinen zijn er wel niet meer, maar de sfeer overduidelijk wel. Cafeetjes, brasserieën, restaurantjes en terrasjes gonzen van een gezellige bedrijvigheid. En wat een uitzicht! Kijk maar.

Het standbeeld van Ambiorix

De beroemste (beruchtste?) inwoner van Tongeren kreeg de meest prominente plek in de stad. Het imposante bronzen beeld van Eburonenkoning Ambiorix uit 1866 eert de memorabele overwinning op de Romeinen in 54 v.C. Niet voor niets noemde Julius Caesar de Belgen de dappersten aller Galliërs. Ambiorix poseert in Germaanse klederdracht, met een strijdbijl als weapon of choice en een drakenhelm. Zijn voeten vertrappelen de wapens van de verslagen Romeinse tegenstanders. De omheining van het standbeeld bestaat uit speren, everzwijnenhoofden en pijlen, helemaal in stijl met de Keltische tradities.

Het stadhuis van Tongeren

Het originele raadhuis van de stad stond vroeger op de hoek van de Grote Markt en de Sint-Truiderstraat (het huidige Huis Boulet), tot de Grote Brand van 1677 praktisch de hele stad platlegde. De bouw van het nieuwe stadhuis startte pas in 1737, op de plek waar eerder de lakenhal en kleersnijderskamer stonden. De constructie is een mooi voorbeeld van de Maaslandse bouwstijl. Mis zeker ook de diverse gedenkstenen in de linkerzijgevel niet.

Interessant weetje - Komt het Tongerse stadhuis je bekend voor? Dat kan. Het is namelijk een trouwe kopie van het stadhuis van Luik. De Luikse architect Pascal Barbier tekende het ontwerp van beiden.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek 

Onderweg naar Tongeren kan je haar al van ver bewonderen: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de Grote Markt. Het is dan ook een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Een bezoek buiten én binnen meer dan waard!

Wekelijkse donderdagmarkt

Op donderdag is de Grote Markt de setting voor de wekelijkse markt. Van 8 tot 13 uur is het dan gezellig kuieren tussen de kraampjes terwijl marktkramers je verleiden met artisanale en heerlijk geurende streekgerechten.