Wijnen en Parels

Toen de Romeinen in onze contreien arriveerden, moeten ze het meteen begrepen hebben: de Haspengouwse heuvels met hun zuidelijke flanken en leembodem lenen zich perfect voor het telen van wijndruiven. En zo geschiedde: de eerste wijngaarden verrezen 2000 jaar geleden op het Tongerse platteland.

Wijn was eeuwenlang een hit in Haspengouw, maar enkele zeer koude periodes, vooral in de 17de eeuw (de zogenaamde kleine ijstijd), deden heel wat wijngaarden wegkwijnen. De genadeslag kwam er in 1815-1816, toen een gigantische vulkaanuitbarsting op Indonesië resulteerde in ‘het jaar zonder zomer’, met vorst en sneeuw tijdens de zomermaanden. Pas in de 20ste eeuw kunnen we spreken van een heuse revival van de Zuid-Limburgse wijndruif.

Ondertussen behaalden verschillende Haspengouwse wijnen de status van internationaal gelauwerde kwaliteitswijn.

Veni vidi vino!

Wijnkasteel van Genoelselderen

In buurgemeente Riemst, aan de oude heirbaan van Tongeren naar Keulen, ligt het enige wijnkasteel van België: Genoelselderen. Het kasteel is in privéhanden. De eigenaars, de familie Van Rennes deden in 1990 de eeuwenoude wijncultuur weer heropleven.

Met 22 hectaren is dit het grootste wijndomein van ons land. De wijnen wonnen internationale medailles en werden meermaals gekozen tot beste wijn van België. Genoelselderen is vermaard om de witte en rode wijnen, maar evengoed om haar mousserende wijnen: de zwarte, zilveren en rose parel. De wijngaarden bevatten verschillende speciale variëteiten van de Chardonnaydruif, maar ook Pinot Noir gedijt er prima.

Heel wat Tongerse chefs serveren deze Haspengouwse wijnen met veel plezier bij hun gerechten.

Na afspraak kan je met een gids het kasteeldomein bezoeken, met haar imposante wijngaard, rozentuin, stokerij, pershuis en 13de-eeuwse wijnkelders. En natuurlijk kan je zo’n dagje afsluiten met een wijnproeverij. Reserveer je bezoek via Visit Tongeren.

Honingwijn

Mag het wat zoeter? Probeer dan eens de mede-honingwijn van Imkerij De Kevie, op basis van hun ambachtelijk gewonnen honing.