Stadswandeling voor mensen met een visuele beperking

Tongeren, een ander beeld/ zicht van/op de oudste stad van België!

Een ontdekkingstocht door het cultureel erfgoed van Tongeren voor mensen met een visuele beperking.

Deze programma’s benaderen het historisch patrimonium van de stad niet enkel op een visuele wijze, er wordt vooral aandacht besteed aan de auditieve en tactiele benadering van het erfgoed. Gespecialiseerde gidsen nemen de bezoekers mee op een zintuiglijke reis in het verleden.

Ook bezoekers zonder visuele beperkingen kunnen deze bezoeken op een andere wijze ervaren. Herontdek uw zintuigen, horen, voelen, ruiken,…de materialen vertellen zelf hun verhaal. Je krijgt een beter beeld van kunst en cultuur. U beleeft het! 

Tongeren in ’ 1’ wandeling

Kom je voor het eerst in de ‘Oudste Stad van België’, dan raden we je aan deel te nemen aan de gecombineerde stadswandeling waarbij je een algemeen overzicht krijgt van het begijnhof, de Grote Markt en de O.L.V. Basiliek. De gids neemt je tevens mee in het verhaal van details, ruimtes, materialen en objecten waardoor je een verdiepend beeld krijgt van het verleden van de stad.

Duur van het programma: ca. 2 uur

Max. 10 deelnemers per gids

Prijs per gids: € 70

Het hart van de oudste stad

Ambiorix nodigt je uit voor een bezoek aan de Grote Markt, het Stadhuisplein en de OLV-Basiliek. Naast de geluiden van de pleinen, en de structuren van beelden en monumenten, laten we je kennismaken met de omvang van de unieke gotische OLV-Basiliek en romaanse kloostergang. Een driedimensionale maquette van de imposante basiliek geeft inzicht in details van de architectuur, verhoudingen en de historische impact op de ontwikkeling van de stad.

Vervolgens bezoek je het interieur van de voormalige kapittelkerk, waar een aantal kunsthistorische topstukken kunnen gevoeld, beluisterd en ervaren worden.

Duur van het bezoek: ca. 2 uur

Max. 10 deelnemers per gids

Prijs per gids: € 70

Van begijnen en poorters

Neem een duik in het leven van de meest unieke vrouwen uit de middeleeuwen, ‘de Begijnen’. Wie waren ze, hoe leefden ze en waar woonden zij!

De wandeling start in het begijnhofmuseum ‘Beghina’, een 17de eeuwse begijnenwoning ingericht als in de 17de /18de eeuw. Ruik er de kruiden, proef er hun snoepgoed en vorm op tactiele wijze een beeld van hun woning en huisraad. Een wandeling door dit unieke straatbegijnhof geeft je een zicht op hun leefwereld in vergelijking met het leven van kloosterlingen en hun gesloten gemeenschappen. Ook het contrast met de stedelingen wordt geëvoceerd aan de hand van verdedigingsmuren, torens en poorten zoals de Moerenpoort. 

Duur van het bezoek: ca. 2 uur

Max. 10 deelnemers per gids

Inkom Begijnhofmuseum ‘Beghina’: € 3 per persoon

Prijs per gids: € 70