Stadhuis

Het stadhuis is het uithangbord van het Tongerse stadsbestuur én het huis voor iedere Tongerse burger. Maar wat is een stadhuis en waarvoor diende het? Waarom staat er een in Tongeren en waarom juist op deze plek? Je ontdekt de antwoorden op deze vragen tijdens je bezoek.

Het nieuwe stadhuis werd gebouwd op de plek van de vernielde lakenhal. Wellicht was het stadhuis een ontwerp van de Luikse architect Pascal Barbier. De Luikse stijl schemert door in de architectuur van het gebouw en de typische combinatie van blauwe steen en rode kalei. Het Tongerse stadhuis vertoont ook heel wat gelijkenissen met andere gebouwen die toegeschreven worden aan Barbier zoals het Prins-bisschoppelijk paleis in Seraing (1724) en het abtenhuis van Saint-Laurent in Luik (1727). Vandaag ligt het stadhuis aan een mooi open plein.

Traces of histories 

Zag je aan de buitenkant de acht marmeren bollen aan de gevel van het stadhuis? Het is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Wesley Meuris (1977). Aan de hand van de marmeren bollen en een legende een beetje verder op het plein, geeft Meuris duiding aan de fysieke lacunes die je vandaag ziet en laat hij ruimte voor andere (potentiële) historische vertellingen.