Skeelerpiste

Skeeleren is terug in!

Skeeleren, inline skaten ofwel het schaatsen op schoenen met een rij wieltjes eronder. Het lijkt lang geleden maar het is weer helemaal in. Het begon allemaal tijdens de coronapandemie, toen sporten en bewegen zowat de enige manieren waren om nog buiten te komen. Skeeleren won aan populariteit en via de eerste bewegwijzerde skeelerroutes, gerealiseerd in samenwerking met de steden Genk en Hasselt, kreeg de sport zijn plaats gekregen in de openbare ruimte. In Tongeren komt er maar liefst 28 km aan skeelerroutes bij. Wat het totaal in Vlaanderen brengt op meer 650 km aan bewegwijzerde skeelerroutes.

Een skeelerroute in Haspengouw met wat meer uitdaging

Voor de route in Tongeren start je vanuit Pliniuspark en heb je de keuze uit verschillende afstanden naargelang je skeelerniveau. Aan de startplaats stippel je op het startbord je traject uit. Geen GPS of kaart nodig, onderweg wijzen pijltjes je de weg. Je kan natuurlijk altijd de GPX-bestanden vinden op sport.vlaanderen/skeelerroutes.

Als beginner kan je kiezen om eerst enkele rondjes op de skeelerpiste (285m) te rijden alvorens de oranje (1,3 km) of groene (2,2 km) lus te maken. De meer ervaren skeeleraar die geen angst heeft van glooiend terrein kan zich uitleven op de blauwe lus van 8,8 km. Heb je voldoende ervaring en een goede basisuithouding voor uphill en geen angst voor downhill? Dan is de rode lus de uitdaging die je zoekt. Je skate langs rustige wegen doorheen enkele van de prachtige deelgemeenten van Tongeren. Ideaal om je conditie aan te sterken en te genieten van de omgeving. Voor de skeelerroute heb je niet veel nodig behalve je skeelers, skeelerbescherming en je gezond verstand