Mijlpaalroute (groene lus)

De groene Mijlpaalroute is een leuke wandeling rond de stadsrand van Tongeren. Ontdek de boeiende tocht die cultuur en natuur perfect combineert en je vertelt over het verre verleden.

Groene Mijlpaalroute 

Op de groene Mijlpaalroute verlaat je het centrum en wandel je langs erfgoedparels in de stadsrand van Tongeren. Je kan via de groene Mijlpaalroute zelfs aansluiten op de erfgoedwandeling ‘Verborgen Moois’ van het Regionaal landschap Haspengouw en Voeren. 

Trek stevige wandelschoenen aan want deze wandeling neemt je via de groene ‘M’-tjes mee langs Beukenberg: een bos gelegen op een voormalig Romeins aquaduct. 

Start je wandeling bij Ambiorix op de Grote Markt of vanaf het Pliniuspark: een stadspark, waar water een hoofdrol speelt. In het park vind je o.a. een openluchtzwembad, een campersite, enkele speeltuigen en twee moderne kunstwerken. Ook de oude Pliniusbron werd er op een hedendaagse manier weer zichtbaar gemaakt. 

Vervolgens passeer je het kasteel van Betho, een kasteel dat werd gebouwd op het einde van de zeventiende eeuw. Op de Legioenenlaan wandel je langs de Romeinse muur (2de eeuw na Chr.). Een muur die niet als verdedigingsmuur was bedoeld, maar veeleer als statussymbool. Iets verder op je tocht kom je via een steile zijweg uit bij de Romeinse tempelsite. Op basis van de resterende funderingen en aan de hand van eigentijdse materialen wordt er een beeld gecreëerd die tot de verbeelding spreekt van wat een kleine 2000 jaar geleden een cultusgebouw moet zijn geweest. 

Tijdens je wandeling passeer je ook een oude watertoren uit 1903. Aan het einde van de Watertorenstraat ga je terug richting het Beukenbergbos. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de functie van deze heuvel duidelijk. Op de heuvel bevond zich in de Romeinse tijd namelijk een aquaduct dat het water van de bron naar de stad voerde. Je eindigt je tocht opnieuw aan de Pliniussite. De groene Mijlpaalroute is een boeiende tocht die cultuur en natuur perfect combineert.

Via onderstaande link kan je de groene Mijlpaalroute digitaal volgen: