Den IJzeren Weg

Elke regio heeft zijn verleden en soms is het opmerkelijk dat zelfs een jong verleden amper gekend is. Geert Verdickt en Jochen Smets werden geprikkeld door dat verleden dat vandaag letterlijk zijn sporen toont. In een driejarig traject gaat beluister.be op zoek naar het verhaal van Den IJzeren Weg, het bietenspoor of fruittracé dat zo belangrijk was voor de regio Haspengouw. Deze spoorlijn bracht de vruchtbare regio in verbinding met het land en heel Europa, introduceerde het begrip tijd, zorgde voor migratie en bracht in haar tijd verwondering naar de landelijke streek.
Vandaag is de spoorlijn een fietsroute die je meeneemt van Tienen naar Drieslinter via Zoutleeuw, Sint-Truiden naar Borgloon en Tongeren en ademt ze naast mooie natuur, prachtig historisch erfgoed ook de verhalen van onze voorouders uit.
Het is rond deze spoorlijn (haar erfgoed, haar verhalen en haar bewoners) dat beluister.be een cultureel project wil uitvoeren, waarbij verwondering voor bewoners en voor toeristen centraal staat.
MoMeNT22 verbindt Tongeren met Borgloon en op zeven plaatsen wordt halt gehouden om te lezen, te luisteren en te kijken.
Fotograaf Luc Daelemans weet deze zeven haltes met een beeld te verrijken.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Fietsroute Tongeren (Jeugdgevangenis) - Borgloon (Stroopfabriek)
Kastanjewal, 3700 Tongeren

Organisator

MoMeNT