Teseum

Drie musea in één

Het Teseum is een unieke museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in hartje Tongeren. Daal af naar de eeuwenoude funderingen van verdwenen heiligdommen, bewonder intrigerende kunstschatten en verken alle hoekjes van de kerkzolders en het belfort.

Moderne multimedia wekken tweeduizend jaar aan geschiedenis tot leven. Een bezoek aan het Teseum is een interactieve beleving voor elke leeftijd.

Archeologische site

In het ondergrondse museumdeel vertellen de funderingen van gebouwen, restanten van verdedigingsmuren en bijzondere vondsten het verhaal van de mensen die hier woonden, leefden en geloofden. Je beleeft deze tot de verbeelding sprekende archeologische site met al je zintuigen.

Schitterende kunstschat

Tongeren is al sinds de middeleeuwen een belangrijke stad voor het christendom. En dat merk je beslist wanneer je de schatkamer van het Teseum verkent. Vele van deze voorwerpen staan op de Vlaamse topstukkenlijst.

Vooral de relieken uit deze uitzonderlijke collectie trekken al eeuwenlang pelgrims naar Tongeren. Relieken zijn lichamelijke overblijfselen of voorwerpen van een heilige. Regelmatig werden ze aan het publiek getoond. Mensen kwamen van heinde en ver om ze te bewonderen.

Toren

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is de blikvanger van Tongeren. Dit gotisch bouwwerk is voorzien van een robuuste belforttoren die tot het UNESCO werelderfgoed behoort. Voor het eerst in de geschiedenis is die toren nu opengesteld voor het grote publiek. Beklim de trappen langs de zolders en binnenruimtes en de beiaard met zijn 49 klokken. Boven wacht een ongebreideld uitzicht over het glooiende Haspengouw.

Tot slot vormen de Kloostertuin en -gang een onverwachte oase van rust in het hart van de stad. Ze herinneren aan een inmiddels verdwenen kloosterdomein. De sfeervolle zuilengang rond het binnenhof en de twee gotische kapellen maken het plaatje compleet.