In Tongeren valt ook heel veel te zien. De oudste stad van België biedt je een ongelofelijke stadsgeschiedenis dankzij de volksheld Ambiorix, de bekendste strijder tegen de Romeinse bezetters. Het rijke Romeinse verleden loopt als een rode draad doorheen de stad en is een troef die Tongeren terecht maar al te graag uitspeelt.

Kom dat zien in Tongeren!

Ambiorix, door Jules Bertin

Ambiorix, de dapperste onder de Galliërs zou ervoor gezegd hebben dat de Galliërs in de strijd tegen Julius Caesar en het Romeinse leger de overwinning behaalden. Ambiorix is tegenwoordig een van de beroemdste figuren uit de Keltische geschiedenis. In 2005 eindigde hij op de 4e plaats voor de titel 'De Grootste Belg'.

Het standbeeld werd in 1866 opgericht op de Grote Markt van Tongeren door de Franse kunstenaar Jules Bertin, die op dat ogenblik toen in Tongeren woonachtig was.

Ambiorix

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Het heeft meer dan 300 jaren geduurd om het imposante religieuze monument af te werken. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is ongetwijfeld een van de mooiste bouwwerken uit de geschiedenis van België.

Eenmaal binnen word je overweldigd door een veelvuldigheid aan schatten met als kers op de taart, het uit notenhout gesneden beeldhouwwerk van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren. 

Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Het Stadhuis van Tongeren

Tot voor de "Grote Brand" van 1677 lag het oude stadhuis op de hoek van de Markt en de St-Truiderstraat. In het begin van de 18de eeuw besloot men het huidige stadhuis te bouwen op de plaats van de verwoeste lakenhal. Dit werd gebouwd tussen 1737 en 1750 naar de tekeningen van de Luikse architect Pascal Barbier.Het gebouw in classicistische stijl is een mooi voorbeeld van de 18de eeuwse Maaslandse bouwtrant. Luikse meubelen , schilderijen en stukwerk in Lodewijk XV-stijl bepalen het interieur(niet toegankelijk voor bezoekers).

De bijnaam van het stadhuis in Tongeren is 'het Praetorium'

Stadhuis Tongeren

 

Gallo-Romeins Museum

Het permanente Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om het museum tot in de puntjes af te werken. Ga terug in de tijd en ontdek het veelzijdige verhaal van de mens van in de prehistorie, zo langs de Romeinse tijd. Met o.a. educatieve films, maquettes en levensechte figuren zou je bijna vergeten dat het een museum is!

 

Toegangsprijzen € 7 volwassenen - € 5 55+, andersvaliden, CJP, groepen (vanaf 20 p.) - € 1 kinderen, jongeren (4 tot 26 jaar), scholen - € 15 gezinnen

Gallo-Romeins Museum Kielenstraat 15 3700 Tongeren

Tel.: 012 67 03 55 of grm@stadtongeren.be

Gallo Romeins Museum

Moerenpoort

De enige overgebleven stadspoort die dateert uit de Middeleeuwen in Tongeren is de Moerenpoort Dit historisch gebouw is gelegen aan de rand van het Begijnhof en vertelt op levendige wijze het militaire verleden eigen aan de stadspoort. Zeker een bezoekje waard wanneer u in Tongeren bent!

Neem contact op met Toerisme Tongeren voor meer informatie over bezoekmomenten. Tel.: 012 80 00 70

Moerenpoort Tongeren

Begijnhof en Begijnhofmuseum

Midden de 13e eeuw werd dit Begijnhof gesticht en tot op de dag van vandaag blijft het domein een gedroomde locatie waar de nauwe straatjes, mooi gerestaureerde panden in een aparte en eigenzinnige stijl elke bezoeker aanspreken.

Breng ook een bezoekje aan het Begijnhofmuseum als je wil te weten komen hoe het er juist aan toe ging in een van Vlaanderens oudste Begijnhoven. Of als je gewoon eens authentiek en lokaal gebrouwen Begijnenbier wil drinken.Toegangsprijs museum: € 4 en in groep € 3 pp

Begijnhof en Begijnhofmuseum Tongeren

 

Romaanse kloostergang

Aan de oostzijde van de basiliek bevindt zich de Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw. Deze werd in het begin van de 13de eeuw vergroot en herbouwd in zijn huidige vorm om de verlenging mogelijk te maken van het Gotisch koor van de basiliek. Tussen de kloostergang en de ingang van de kerk bevindt zich een Romaans Christusbeeld uit de 11de eeuw.De romaanse kloostergang is tijdens het toeristisch seizoen 2015 niet toegankelijk.

Romaanse kloostergang

Romeinse tempelsite

De eerste keer dat de Romeinse tempel onder de aandacht kwam, dateert al van de zomer van 1964 toen archeologen tussen de boomrijen van een oude fruitboomgaard een aantal sleuven trokken. Doorheen de jaren werd het terrein weliswaar beschermd, werden er een aantal kleinere onderzoeken uitgevoerd, maar tot een gedegen ontsluiting kwam het nooit (mede omdat er geen bovengrondse structuren bewaard bleven).

Romeinse tempelsite

Monument T-2000

Ontworpen en gemaakt door beeldhouwer Raf Verjans in 1985 n.a.v. de viering van het Bimillennium" van de stad Tongeren. Het werd eveneens opgericht in de volgende Romeinse zustersteden : Rome, Aarlen, Doornik, Bavay, Metz, Maastricht, Heerlen, Nijmegen, Keulen en Trier.

Monument T-2000