Tongeren in de ban van Stonehenge

13 oktober 2018 tot en met 21 april 2019

Op een winderige vlakte in het zuiden van Engeland ligt één van de beroemdste archeologische monumenten ter wereld: Stonehenge. Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren brengt het verhaal van de mensen achter de stenen. Wat heeft hen 5000 jaar geleden bezield om met vereende krachten te beginnen bouwen? En waarom net daar? Hoe gingen ze concreet te werk? Recent wetenschappelijk onderzoek geeft nieuwe antwoorden. Het museum presenteert ze voor het eerst aan het grote publiek in een intrigerende, multimediale tentoonstelling.

Patrick Dewael, Burgemeester stad Tongeren: “Uiteraard kunnen we de stenen niet naar het Gallo-Romeins Museum halen. Maar dat is ook nergens voor nodig. In Tongeren zal je meer kunnen leren over Stonehenge dan in Stonehenge zelf.”


Topspecialist als curator

Curator van de tentoonstelling is professor Mike Parker Pearson, een wereldautoriteit in het onderzoek naar de geschiedenis en betekenis van Stonehenge. Parker Pearson stond de afgelopen 15 jaar aan het hoofd van verschillende opgravingsteams. Hij bundelde de resultaten in één omvattende theorie. Die vormt de rode draad van de expositie.


Samen bouwen, samen feesten

Stonehenge is onlosmakelijk verbonden met de site van Durrington Walls, enkele kilometers verderop. Daar woonden en feestten de mensen – meer dan 4000 tegelijkertijd – die Stonehenge hebben gebouwd. Gedurende enkele decennia kwamen diverse landbouw-gemeenschappen er in de wintermaanden samen om aan Stonehenge te werken, en er hun doden te vereren. Stonehenge is in de eerste plaats een symbool voor de eenheid tussen volkeren, aldus Parker Pearson.

Guy Schiepers, schepen van Cultuur: “De tentoonstelling over Stonehenge neemt de bezoekers voor een stukje mee ‘Voorbij het mysterie’. We tonen de mogelijkheden maar ook de grenzen van hedendaags wetenschappelijk onderzoek. Dat is een kerntaak van een hedendaags museum.”

 

Belevenisvol leren

De expositie is chronologisch opgebouwd. Dat maakt ze helder en duidelijk. De focus ligt op de mensen die Stonehenge bouwden. Waarom kozen ze exact die plek? Hoe gingen ze daadwerkelijk te werk? Welke plaats had de steencirkel in hun leven?

Guy Schiepers, schepen van Cultuur: “Er is hard gewerkt opdat elke bezoeker het hoe, wat en waarom van het mysterieuze monument kan doorgronden ... Panoramische tekeningen, didactische films, schaalmodellen, figuren in kunsthars, ... staan garant voor een betekenis-volle ervaring. De krachtige, pure vormgeving draagt hiertoe bij.”


Audioguides brengen voorwerpen tot leven

Zowel voor volwassenen als kinderen is er een degelijke audioguide. Die brengt de stijlvol gepresenteerde voorwerpen tot leven. De stukken intrigeren. Ze speelden een rol bij de bouw van het monument, maar ook in het dagelijks leven en de begrafenispraktijken van de ‘Stonehenge-mensen’. Alle objecten zijn authentiek. Het Gallo-Romeins Museum/MuseumsPartner ontleende ze bij enkele prestigieuze musea in de buurt van Stonehenge. Op het einde van de expositie is een gouden sieraad te zien dat gevonden werd in Tremelo (BE). Het getuigt van contacten tussen onze regio en het gebied rond Stonehenge, in de nadagen van het monument.

 

Ook voor gezinnen met kinderen

De tentoonstelling leent zich uitstekend voor een bezoek met het hele gezin. Er zijn animatiefilms waarin de kerninfo over Stonehenge op een speelse manier aan bod komt. Erg leuk is ook de creatieve workshop. De kinderen en jongeren worden uitgedaagd om met allerhande materialen hun persoonlijke steencirkel te maken. Ze gaan op een creatieve manier aan de slag met de inhouden die in de tentoonstelling aan bod komen. Professionele gidsen staan klaar met tips en tricks én geven extra duiding over Stonehenge.

Patrick Dewael, Burgemeester stad Tongeren: “Publieksvriendelijke tentoonstellingen maken over het verre verleden zit in het DNA van het Gallo-Romeins Museum. Complexe inhouden vertalen naar een divers publiek, dat is één van onze grootste sterktes. Bezoekers zijn ons hiervoor zeer erkentelijk.” 

 

Partnerships

De tentoonstelling werd mee opgestart en financieel ondersteund door de provincie Limburg. Om ze te realiseren werkte het Gallo-Romeins Museum samen met MuseumsPartner. Die nam Johan Schelfhout van het Tiense bedrijf Maverick onder de arm, o.a. voor conceptontwikkeling en scenografie. Na de wereldpremière in Tongeren zal MuseumsPartner de tentoonstelling laten reizen, wellicht in de VS en/of Canada. Het project heeft de steun van English Heritage.


Kerninfo:

‘Stonehenge - Voorbij het mysterie’ loopt van 13 oktober 2018 tot en met 21 april 2019 

in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.

De toegangsprijs voor de tentoonstelling bedraagt:

  • 10 euro (ticket volwassenen), 
  • 1 euro (ticket kinderen en jongeren tot 26 jaar), 
  • 8 euro (ticket 55+, personen met een beperking en groepen), 
  • 21 euro (ticket gezinnen). 

De audioguide en deelname aan de workshop (kinderen) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

 

Openingsuren:

  • Dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Zaterdag, zon- en feestdagen, schoolvakanties (België) van 10.00 tot 18.00 uur.
  • Maandag gesloten, behalve als dat een feestdag is.

De workshop vindt plaats elk weekend, elke feestdag en elke dag van de schoolvakanties (uitgezonderd maandagen), telkens van 10.30 tot 17.30 uur. Reserveren is niet nodig.  

De tentoonstelling is volledig tweetalig (Nederlands/Frans).