Over Tongeren

Wapenschild Tongeren

'Tongeren, de oudste stad van België'

Tongeren is een stad en gemeente in het zuiden van de Belgische provincie Limburg en de hoofdplaats van zowel een bestuurlijk als een gerechtelijk arrondissement.

De stad ligt aan de rivier de Jeker in de regio Haspengouw. De gemeente telt meer dan 30.000 inwoners op een oppervlakte van 87,56 km² en is daarmee naar inwonertal de negende gemeente van Limburg en de 75e gemeente van België.

De stadskern telt zo'n 17.000 inwoners, de overige bevolking woont verspreid over de 16 deelgemeenten die aangehecht werden tijdens de fusiegolven van 1972 en 1977.

Stadsheld Ambiorix

Het centrale plein van Tongeren wordt gevormd door de Grote Markt en het Stadhuisplein. In het midden van de Grote Markt bevindt zich het standbeeld van Ambiorix.

Ambiorix was ten tijde van Julius Caesars verovering van Gallië samen met Catuvolcus koning van de Gallische stam de Eburonen, die in een gebied in het tegenwoordige België en gedeeltelijk in Nederland leefden.

Hij werd vanaf de 19e eeuw een Belgische historische held vanwege zijn verzet tegen de Romeinse bezetters, zoals beschreven staat in Caesars "Commentarii de Bello Gallico". De naam Ambiorix betekent Rijke koning.

Ambiorix op de Grote Markt
Standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt van Tongeren
Ambiorix kijkt uit op de Basilik van Tongeren
Het standbeeld van Ambiorix kijkt uit op de Basilik van Tongeren

Historisch verleden

Vanaf de 11e eeuw kende de stad weer een periode van economische heropleving dankzij haar centrale ligging in het Prinsbisdom Luik. Op bestuurlijk vlak werden Tongeren en de omliggende plaatsen in de 12e eeuw benoemd tot een stadsvrijheid. Dit verschafte de stad een zekere vorm van autonomie.

Na de 'Vrede van Fexhe' in 1316 kreeg Tongeren als Goede Stad meer vrijheden en meer inspraak in het eigen bestuur. Vanaf de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw werden ook nieuwe woonwijken buiten het stadscentrum aangelegd en veranderde Tongeren in een stad van diensten, zorg- en onderwijsinstellingen.

Als "oudste stad van België" gebruikt Tongeren zijn Romeinse verleden dan ook als een toeristische troef.

Romeinse wallen in Tongeren
Romeinse wallen in Tongeren

Winkels en markten

Dankzij de erkenning van Tongeren als toeristisch centrum mogen de winkels een bepaald aantal zondagen per jaar open zijn en kan elke eerste zondag van de maand een koopzondag gehouden worden.

Tongeren telt twee markten die wekelijks doorgaan. De wekelijkse buurtmarkt gaat door op donderdag van 8u tot 13u op en rond de Grote Markt. De andere wekelijkse markt is de antiek- en brocantemarkt op zondag van 6u tot 13u. Deze markt vindt al meer dan dertig jaar plaats en is uitgegroeid tot de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux.

Naast de twee wekelijkse markten worden ook drie jaarlijkse markten gehouden; op de vooravond van Hemelvaartsdag wordt tussen 18u en 22u een avondmarkt gehouden, elke tweede zondag van augustus wordt van 10u tot 18u een boekenmarkt gehouden in het begijnhof en tijdens de septemberkermis wordt een braderie georganiseerd.

Wekelijkse antiekmarkt in Tongeren
Wekelijkse antiekmarkt in Tongeren
Wekelijkse antiekmarkt in Tongeren vanop de Romeinse wallen
Wekelijkse antiekmarkt in Tongeren vanop de Romeinse wallen
Wekelijkse antiekmarkt in Tongeren
Wekelijkse antiekmarkt in Tongeren